De kracht van creativiteit bij herstel van overbelasting
19 oktober 2020 
5 min. leestijd

De kracht van creativiteit bij herstel van overbelasting

Is aan de slag gaan met creativiteit een goed idee om te herstellen van je overbelastingklachten? Absoluut! Als je te maken hebt met overbelastingsklachten, zoals pijn en vermoeidheid, dan is het verstandig om jezelf beter te leren kennen. Zo kan je keuzes maken die jou dienen. Creativiteit kan een grote rol spelen bij het leren kennen van jezelf!

Wat is creativiteit?

Een eerste gedachte die bij je op kan komen bij creativiteit, is dat het te maken heeft met hoe goed je in staat bent om ideeën te bedenken, met een passende oplossing te komen of misschien met hoe creatief jij bent met het inrichten van je huis. Dit zijn zeker onderdelen van creativiteit, maar er zit nog een andere kracht verscholen in jouw creativiteit.

Creativiteit bij overbelasting

Jan Bommerez beschrijft het als volgt: ‘We gedragen ons intuïtief en creatief als we spontaan in harmonie handelen met de principes van de natuur zonder dat we daarbij hoeven na te denken, of zonder enige zelfdiscipline’. Dat is een mond vol, maar het komt erop neer dat je je niet laat leiden door je omstandigheden, door de situatie waar je in zit, maar datgene doet wat het allerbeste voor je is.

Onderzoeken wie jij werkelijk bent

Het inzetten van jouw creativiteit geeft je de kans om te onderzoeken wie jij écht bent. Ben je benieuwd of de keuzes die je maakt uit jezelf komen? Vaker dan we willen, laten we ons leiden door druk uit onze omgeving en doen we denken wat hoort. Daarmee nemen we lang niet altijd we de regie in eigen handen en zijn we reactief. Het is niet ondenkbaar dat een deel van jouw overbelastingsklachten hierdoor is ontstaan.

Creativiteit en chronische pijn

Ook bij chronische pijn is het onderzoeken van je overtuigingen en patronen de moeite waard. Misschien vertellen jouw gedachten je dat het slecht voor je is om te bewegen. Of merk je dat je dingen doet die je geen energie geven, maar juist je energie ontnemen. In dat geval is er een grote kans dat je het contact met jouw creatieve kracht een beetje bent verloren.

Maar geen zorgen, want deze kracht is altijd aanwezig in jouw lijf en leven! En je kan er ten alle tijden mee in contact komen. Het vergt alleen maar een beetje oefeningen 🙂

Creeër je eigen leven

De levensenergie van een kind

Je weet vast nog hoe je je voelde toen je als kind met iets bezig was waarin je je volledig kon verliezen. De tijd en de ruimte om je heen bestonden niet, je zat in de flow. Dit is de levensenergie waar je (over het algemeen) tijdens je kinderjaren veel mee in contact was. Als volwassene raak je jammer genoeg gemakkelijk de verbinding mee kwijt.

Zeker als je te maken hebt met pijn! Pijn vraagt veel van je, het kan je gedachten volledig in beslag nemen. Maar wist je dat – als je weer in contact komt met die fijne kindsenergie, je jouw pijn minder zal voelen?

Creatieve kracht van een kind

In al die jaren heb je veel patronen en overtuigingen ontwikkelt die nu liggen opgeslagen in je onderbewuste. Misschien geef je jezelf de schuld van jouw pijn of vermoeidheid. Of vind je dat je slachtoffer bent geworden van het gedrag van iemand anders. Of ben je in de overtuiging dat het is wat het is en dat je moet leren leven met de huidige situatie. Dit zijn allemaal overtuigingen die niet waar hoeven te zijn.

Welke overtuigingen dienen jou niet langer?

In jouw herstelproces is het interessant om te onderzoeken welke van deze overtuigingen jou niet meer dienen en welke je dus los mag laten. Aan de slag dus met het écht leren kennen van jezelf.

Hoe je jezelf kan leren kennen met creativiteit

Erover nadenken, een boek lezen en zelfs erover praten helpt niet. Je stippelt vaak hetzelfde pad uit. Dat heeft te maken met dat je met je gedachten niet bij de kennis kan die in je onderbewust zijn ligt opgeslagen.

Dus, de hamvraag is natuurlijk: hoe doe je dat, opnieuw in contact komen met je creatieve kracht? Daar zijn ontelbaar veel manieren voor. Eén van de manieren is door te gaan tekenen.

Maar let op: niet zomaar tekenen! Ga tekenen met je ogen dicht én met de hand waar je normaliter niet mee schrijft. Zodra je je ogen open houdt, ben je in contact met je ratio en zal je geest blijven bedenken wat er op het papier komt te staan.

Een tekenoefening voor creatieve kracht

Probeer dit eens: doe je ogen dicht, neem een wascokrijtje in je ‘verkeerde’ hand en begin met het tekenen van een kleine cirkel op het papier die je steeds wat groter maakt. Open na een tijdje je ogen en begin met wat vlakken in te kleuren, zonder erbij na te denken. Bekijk na een tijdje je tekening eens van een afstandje. Wat zie je? Neem je tijd, ook als je in eerste instantie niets ziet. Je zal merken dat er altijd een beeld verscholen ligt in jouw tekening.

Werk het uit! Sluit je oefening af door op te schrijven wat het beeld wat je zojuist getekend hebt jou verteld.

Zet de volgende stap in jouw Holistisch Herstel

Het weer in contact komen met deze levensenergie, of je creatieve kracht gaat jou helpen in jouw holistisch herstelproces. Je zal meer en meer jezelf leren kennen en te weten komen waarom je doet wat je doet. Dit is de opening naar jouw zelf gecreëerde toekomst: door vanuit je onbewuste onderzoek te doen naar jouw drijfveren en jouw gebruiksaanwijzing ben je in staat om met meer bewustzijn de keuzes te maken die echt bij jou passen.

Over de schrijver
Ik ben initiatiefnemer van Holistisch Herstel, een online platform voor iedereen die in herstel is van overbelastingsklachten. Ik werkte bijna tien jaar in het hoger onderwijs en kreeg in 2018 tijdens mijn sabbatical te maken met een burn-out en fibromyalgie. Op dat moment maakte ik een reis in m'n camper door Europa en leerde ik langzaam maar zeker de ups&downs van het herstelproces kennen. Uit deze leerweg is Holistisch Herstel ontstaan.
Reactie plaatsen