Accepteren van fibromyalgie - wat kan je hierin zelf doen?
17 november 2020 
7 min. leestijd

Accepteren van fibromyalgie - wat kan je hierin zelf doen?

Het accepteren van fibromyalgie kan ingewikkeld zijn. Omdat de diagnose wordt gesteld op basis van een checklist, weet je niet altijd goed wat er aan de hand is. Je klachten zijn wisselend en je hebt geen idee hoe de toekomst eruit zal dien. Hoe ga je hier mee om?

Accepteren van waar je staat

Zelf weet je het maar al te goed: fibromyalgie bestaat echt en de pijn en vermoeidheid die je ervaart, zijn echt. Ondertussen merk je misschien ook dat je omgeving, zowel je naasten als de mensen in de zorg, je soms (subtiel) twijfelachtig benaderen. Want, wat is er nu precies met je aan de hand? Hoe is het gekomen? Waar ligt de oplossing? En… gister was je niet zo moe, maar vandaag wel… etcetera.

Wat fibromyalgie lastig kan maken, is dat je klachten zo wisselend zijn. De ene dag voel je je goed, heb je energie en minder pijn en kom je op de buitenwereld over als ‘vitaal’. Een dag, of soms slechts een paar uur later, kan je lijf weer hele andere signalen afgeven. Waardoor je genoodzaakt bent om je weer terug te trekken, in je eigen kalme en rustige wereld.

De onvoorspelbaarheid van fibromyalgie kan het proces van accepteren van fibromyalgie in de weg zitten

Voor jezelf is het al ingewikkeld genoeg om te accepteren dat de pijn en vermoeidheid in deze fase van je leven bij je horen. Het proces van accepteren van fibromyalgie kan samengaan met een slinger tussen je fijn voelen en je juist weer slechter voelen. Zeker als je omgeving haar onbegrip toont en misschien zo nu en dan zelfs met (subtiele) oordelen komt.

Accepteren van fibromyalgie

De slinger heen en weer tussen deze twee energieën kan je vermoeidheid nog eens extra vergroten En hier ligt de kunst voor jou: leren accepteren wie je bent, in alles wat je bent en alles wat er op dat moment is. Wat ook het accepteren van fibromyalgie betekent.

Accepteren is een werkwoord

Het accepteren van je pijn, vermoeidheid, wisselingen in stemming en het feit dat je omgeving reageert zoals ze doet…poeh, dat is veel, vind je niet? En dat ís het ook. ‘Je zal ermee moeten leren leven’, die zin zal je vaak gehoord hebben. Zorgverleners gebruiken het gemakkelijk, in sommige gevallen alsof het iets is waar je je bij neer dient te leggen. Maar niks is minder waar. Accepteren is een werkwoord, en dat is ook de allerbeste manier om ernaar te kijken. Je kan toegroeien naar acceptatie en het mooie is dat je daarvoor aan de slag mag met jezelf!

Vind je ‘tribe’: wie zijn jouw mensen?

In dit proces van accepteren van fibromyalgie en waar je mee te maken hebt, is het van groot belang om de juiste mensen om je heen te verzamelen. Zie het maar als het vinden van je ‘tribe’. Je tribe kan een groep mensen zijn die jou begrijpt, die niet oordeelt en die net als jou op zoek zijn naar loslaten. Het is voor jou niet wenselijk om je energie te steken in het uitleggen van wat er gaande is aan mensen waarvan je voelt dat ze je met een oordelende blik benaderen. Al je energie mag gaan naar jouw proces van jezelf leren kennen.

Accepteren van fibromyalgie

Dáár ligt namelijk de sleutel tot ontspanning. Leren omgaan met en accepteren van fibromyalgie is – hoe makkelijk het ook klinkt – niet meer dan ruimte en tijd nemen om met jezelf in contact te komen. Mensen die in hetzelfde proces zitten of hetzelfde als jij hebben doorgemaakt, kunnen je helpen om te begrijpen wat er gaande is, waardoor jouw perspectief op de toekomst nieuw licht zal krijgen.

De groei in mijn fibromyalgie

In mijn eigen proces zie ik dit als het grootste cadeau wat de fibromyalgie mij heeft gegeven. Ik zal je geen mooi verhaal voorhouden dat ik mijn pijn en vermoeidheid volledig heb geaccepteerd en dat ik op een roze wolk zit samen met mijn fibromyalgie. Ik ga je wel vertellen dat het accepteren van fibromyalgie ervoor heeft gezorgd dat ik een zoektocht naar binnen ben gaan maken. En dit heeft me meer gegeven dan dat ik ooit voor mogelijk had gehouden.

Fibromyalgie geeft mij de rust om naar binnen te keren.

Dat is voor mij dan ook de wijze waarop ik nu naar het concept van ‘acceptatie’ kijk. Ik benader het niet als: ik heb nu eenmaal pijn en daar heb ik mee te leven. Nee, ik benader het meer als: ik heb deze pijn, wat wil zij mij vertellen?

Accepteren van fibromyalgie

Ik ervaar zelf dat mijn fibromyalgie is voortgekomen uit een emotioneel proces, een trauma, hoe je het maar wilt noemen. Geen grootste gebeurtenis ergens in mijn leven, maar meer een strategie  die ik mezelf heb aangeleerd ten aanzien van omgaan met mijn emoties. Tel daarbij nog wat erfelijke belasting op en ach… simpelweg vanuit het hele plaatje van wie ik ben kreeg mijn fibromyalgie een kans te ontstaan.

Nu zet ik de fibromyalgie om als een kans om te groeien in dit leven. En daarvan krijg ik kriebels in mijn buik en het maakt dat ik me geroepen voel om dit met je te delen.

De pijn zit niet in in je hoofd en de oplossing niet in je lijf

Met de kennis die ik nu heb, zou ik je willen vertellen dat je pijn niet in je hoofd zit en de oplossing niet in je lijf. Natuurlijk kunnen pijnstillers helpen en zijn er fijne andere oplossingen die je pijn kunnen verlichten. Ik zal de laatste zijn om je te vertellen dat je dit soort dingen niet moet gebruiken. Wel wil ik je uitnodigingen om óók naar binnen te keren. En om in dat proces van introspectie volhardend te zijn…hoe vervelend dat misschien ook klinkt.

Onderweg naar jezelf

Zelfonderzoek kan een lastige en pijnlijke weg zijn om af te leggen. En waarom zou je daarvoor kiezen, als je lichaam al zo voelt zoals ze voelt? Een simpel antwoord: omdat de ontspanning en het loslaten van je diepe pijn alleen van binnenuit kan komen.

Accepteren van fibromyalgie

Ik zou je willen uitnodigen om – waar je ook maar staat in jouw proces – de stoute schoenen aan te trekken en je reis naar binnen te starten of te vervolgen. Kom in contact met het vertrouwen wat er diep van binnen in jou zit, ook al voel je dat op dit moment niet. Ons lichaam is altijd op zoek naar balans, altijd. Dat zit in onze natuur. Soms is dit moeilijk te voelen, zeker als je veel pijn hebt. Toch is hetgeen wat jij kan doen ervoor zorgen dat je lijf de ruimte krijgt om deze balans te vinden.

Is jouw fibromyalgie een ruwe diamant?

Ik besef het me: het klinkt simpel en mooi. Maar weet dat ik ook in dit proces zit, met alle pieken en dalen die erbij komen. Ik voel het vertrouwen in mijn eigen herstel en neem je graag mee op jouw eigen reis naar herstel. Omdat ik zelf ervaar dat mijn fibromyalgie een ruwe diamant is voor mij. Ik ben haar aan het oppoetsen en elke dag vang ik een nieuwe glimp op van de schoonheid van de diamant.

Het fundament van jouw herstel

Vanuit mijn eigen leerweg heb ik een online training ontwikkelt die ik graag met je deel. Ben jij toe aan het zetten van de volgende stap? Misschien is de (gratis) online training ‘Het fundament van jouw herstel’ iets voor jou. Wil je net als ik niet verzanden in al die duizenden mogelijkheden die je hebt om jouw proces van acceptatie in te richten, maar vanuit een stevig fundament werken aan het accepteren van fibromyalgie?

In deze online training leer ik je concrete tools die jou helpen om meer in contact te komen met jezelf. Zo kan jij vanuit vertrouwen de volgende stap zetten in jouw herstelproces.

Of dit nu de eerste keer is dat je een stap als deze maakt of dat je er al van alles op hebt zitten…het maakt oprecht niet uit. Jij staat waar je staat en deze sessies leiden je weer een stapje verder in jouw proces.

De online community van Holistisch Herstel

In de online community van Holistisch Herstel zijn we langzaam maar zeker onze eigen ‘tribe’ aan het opbouwen. Alles is nog vers en nieuw… en ruw! Je bent van harte welkom om eens een kijkje te nemen en te onderzoeken of deze plek voor jou een fijne plek is om je weg te vervolgen.

Over de schrijver
Ik ben initiatiefnemer van Holistisch Herstel, een online platform voor iedereen die in herstel is van overbelastingsklachten. Ik werkte bijna tien jaar in het hoger onderwijs en kreeg in 2018 tijdens mijn sabbatical te maken met een burn-out en fibromyalgie. Op dat moment maakte ik een reis in m'n camper door Europa en leerde ik langzaam maar zeker de ups&downs van het herstelproces kennen. Uit deze leerweg is Holistisch Herstel ontstaan.
Reactie plaatsen