Klaar | 21 dagen vasten | Dag 19
18 september 2020 
in Vasten
5 min. leestijd

Klaar | 21 dagen vasten | Dag 19

Vannacht heb ik besloten om de vasten vroegtijdig af te breken. Het is klaar. Voor de de tweede nacht op rij kan ik in de verste verte de slaap niet vatten. Naast dat mijn maag pijn doet van de honger, voel ik opnieuw een hongergevoel in mijn keel. Dit gevoel heb ik de afgelopen twee weken zo nu en dan gehad, maar deze nacht voel ik het continue. Voor mij hét signaal dat het genoeg is geweest.

Klaar is klaar

Een hongergevoel in je keel schijnt het teken te zijn van het lichaam dat het nu echt toe is aan voedsel, voordat het over gaat tot het verbranden van spieren (en uiteindelijk organen) als brandstof. In dit artikel lees je alles over honger en wat het verschil is tussen ‘toxische honger’ (wat je voelt in je maag) en ‘echte honger’ (wat je voelt in je keel).

Bij de start van de vasten had ik één duidelijke afspraak met mezelf: zodra het niet meer goed voelt, stop ik. En vannacht heb ik dit punt bereikt. Of het fysiek echt niet goed gaat, dat weet ik niet, omdat ik niet onder medisch toezicht sta en dus niet mijn vitale waarden kan monitoren. Maar het gevoel is duidelijk: ik ben klaar.

Grenzen herkennen en ernaar handelen

Toch perst de gedachte of ik niet gewoon door moet zetten zich door mijn gevoel. Vraag ik me opnieuw af of dit niet, net als de andere dieptepunten tijdens de vasten, een fase is waar ik doorheen moet. Een fase die ik moet doorleven en voorbij moet laten gaan, zoals ik schreef in de blog van gisteren.

Maar mijn lijf spreekt en ik heb beloofd beter daarnaar te luisteren. Het gevoel dat met name overheerst, is dat ik goed voor mezelf wil zorgen. Lang hoef ik er dan ook niet over na te denken of ik deze watervasten op karakter door ga zetten tot dag éénentwintig. Hetgeen wat ik aan het leren ben, is grenzen herkennen en ernaar handelen. En het is zo klaar als een klontje: deze watervasten is op zijn einde gekomen. Dus eigenlijk voel ik me deze nacht – ondanks dat ik niet slaap – best wel blij.

Watermeloen

Het wordt geadviseerd om een watervasten te breken met watermeloen: het bevat wel vezels, maar door het vele vocht is het makkelijk te verteren.

Hoe breek je een vasten?

Er zijn verschillende theorieën over hoe je een vasten het beste kan breken. Wat in ieder geval van essentieel belang is, is dat je je spijsverteringsstelsel de tijd geeft om weer rustig op te starten. De manier waarop je dit kan doen en wat de effecten zijn, verschilt van persoon tot persoon en is ook afhankelijk van je eigen voorkeuren.

In veel artikelen wordt het aangeraden om de vasten te doorbreken met watermeloen. Door het hoge gehalte aan vocht is watermeloen vrij makkelijk te verteren. Omdat het wel vezels en suiker bevat, moet je lichaam er wel mee aan de slag, maar is het geen grote belasting. Het uitgangspunt bij het breken van de vasten is dus dat je makkelijk te verteren producten tot je neemt. Soep of groentesapjes zijn ook goede vormen om een vasten te doorbreken.

Maak echter niet de denkfout dat alle producten die gezond zijn ook goed zijn om te eten na een langdurige vasten! Met producten zoals noten, yoghurt of ongekookte groenten moet je verteringsstelsel flink aan de slag.

Hoe ik de vasten heb gebroken

Toen ik op dag 19 eenmaal goed en wel wakker was, stapte ik met een grote glimlach op mijn fiets. Op naar de supermarkt! Ik heb voor mezelf een plan hoe ik deze vasten wil doorbreken en heb besloten om groene sapjes te gaan maken. Er staat een mooie slow juicer in mijn keuken, dus bij de Ekoplaza haal ik allerlei verse biologische groenten. Ik kan niet wachten om mijn lijf te voeden met al deze fijne producten!

De Ekoplaza verkoopt ook fijne kokosyoghurt en ik neem wat zuurkool mee voor het moment dat ik weer vast voedsel wil nemen. Sommige mede-vasters eten de eerste drie dagen na hun watervasten dus niets anders dan watermeloen. Ik heb besloten af te gaan op waar mijn lichaam om vraagt.

Een helend warm kopje soep

Eenmaal thuis snij ik de broccoli, wortels en bleekselderij in stukjes, zet de slow-juicer aan en… die besluit er na vijf seconden mee op te houden. Ik loop alles na, haal hem uit elkaar en zet hem weer aan, maar er gebeurt niks. Jawel hoor, precies op dit moment, op dit bizarre moment houdt mijn slow-juicer ermee op!

Is mijn kapotte slow-juicer een teken van het universum dat ik deze vasten toch op karakter door moet zetten?

Ik besluit de kapotte slow-juicer te zien als een teken dat ik mijn vasten op een andere manier moet doorbreken dan met groene sapjes 😉 Dus pak ik een pannetje, kook ik de groenten met een beetje bouillon en zit ik zo’n half uur later een heerlijk warm soepje te eten.

Ook al kon mijn maag nog niet meer dan tien kleine lepeltjes soep aan, het was een heerlijke sensatie om weer eens iets anders dan water tot me te nemen. De rest van de dag heb ik nog wat meer soep genomen, een beetje kokosyoghurt en in de avond een klein schaaltje zuurkool.

Herstellen van de darmflora

Nu mijn darmen de afgelopen weken volledige rust hebben gehad, ben ik erop gebrand om met de juiste producten te werken aan de opbouw van mijn darmflora. Om die reden zal ik veel probiotische producten tot me nemen de komende tijd. Probiotica zijn -zoals het woord al suggereert- goede bacteriën die je spijsvertering op gang helpen en daardoor je darmflora in balans brengen.

Naast dat ik de juiste voeding zal eten (denk aan zuurkool, kefir, kombucha, of miso) neem ik ook probiotica als supplement tot me. De probiotica van het merk Viridian heeft op dit moment mijn voorkeur, omdat dit merk uitsluitend met natuurlijke ingrediënten werkt. Ze voegen dus geen synthetische vulstoffen toe, wat bijna alle andere merken (ja, ook Solgar) wel doet.

Laat de goede bacteriën m’n darmen dus maar weer voeden! Deze laatste dag was goed. Ik was in mijn nopjes dat de strijd van het niet eten nu achter me ligt en dat ik langzaam maar zeker weer kan werken aan de opbouw van mijn darmflora. In de laatste blog in deze serie vertel ik je hoe ik de dagen na mijn vasten verder ben gegaan met eten en wat de lange termijn effecten van de vasten op mijn lijf zijn geweest.

Van 6 tot 27 januari 2020 doe ik een 21-daagse watervasten. Dit om het herstel van mijn eczeem en fibromyalgie te bevorderen. Dit was een verslag van (de laatste) dag 19. 

Over de schrijver
Ik ben initiatiefnemer van Holistisch Herstel, een online platform voor iedereen die in herstel is van overbelastingsklachten. Ik werkte bijna tien jaar in het hoger onderwijs en kreeg in 2018 tijdens mijn sabbatical te maken met een burn-out en fibromyalgie. Op dat moment maakte ik een reis in m'n camper door Europa en leerde ik langzaam maar zeker de ups&downs van het herstelproces kennen. Uit deze leerweg is Holistisch Herstel ontstaan.
Reactie plaatsen