Chagrijning | 21-daagse watervasten | Dag 3 & 4
06 september 2020 
in Vasten
6 min. leestijd

Chagrijning | 21-daagse watervasten | Dag 3 & 4

De afgelopen twee dagen kwamen met ongemak! Zo was ik het grootste deel van de tijd chagrijnig en bleef de honger me maar overvallen. Even had ik het idee dat mijn honger aan het afnemen was. Ik had ook reden voor goede hoop, want in een artikel las ik dat het lichaam tijdens een vasten op zoek gaat naar een ‘new normal’. 

Chagrijnige dagen

Deze nieuwe staat van het lichaam die het dan als normaal aanneemt, zou de honger geen grote rol meer spelen. Pech voor mij…ik ervaar dat nog niet. Op beide dagen word ik overvallen door een flink hongergevoel. En je kent het vast wel: de chagrijnigheid die je voelt als je honger hebt. Oef…times ten! Het maakt me gelijk duidelijk welke rol eten speelt bij emotie. Normaliter zou ik dit chagrijnige gevoel lekker wegeten.

Het motto is: doorleven van het ongemak

Er breekt echt een nieuwe fase aan: wat ik nu aan het doen ben, dat ken ik niet. Niet eerder heb ik zo lang niet gegeten, dus ben ik behoorlijk in gevecht met dit hongergevoel. De geest is sterk en er komt geen gedachten op om de vasten te doorbreken: doorleven is het motto. Dat doe ik door te gaan liggen en wachten tot het over gaat.

Met veel regelmaat drink ik water, maar het mag nog niet baten. Zo nu en dan drink ik een glaasje spa rood. Dat is mijn beloning! Hoe gek het ook klinkt: het is vooral fijn om even een andere sensatie in mijn mond te hebben. En gek genoeg komt de honger komt niet met een drang om iets te gaan eten. Een kleine meevaller 🙂

Spa rood

Elke dag drink ik een klein glaasje spa rood. Heel fijn, even een andere sensatie dan het ‘platte’ water.

Mentale uitdaging

De eerste mentale uitdaging dient zich dus absoluut aan deze dagen. Eén van de belangrijkste reden voor deze vasten, is dat ik wil herstellen van mijn eczeem. Gezien mijn vertrouwen in het proces van autofagie én het in zijn totaliteit laten rusten van mijn verteringsstelsel, krijgt de ontwikkeling van mijn eczeem veel aandacht.

Dit komt voort uit een natuurlijke nieuwsgierigheid, maar natuurlijk ook omdat ik er simpelweg vanaf wil. Maar, pech voor mij, want naast de aanhoudende honger speelt mijn eczeem deze dagen ook hevig op. Oef, wel confronterend hoor. Vanuit het principe ‘wat je aandacht geeft, groeit’ vraagt dit thema duidelijk om enige bezinning. Voor nu beïnvloed het mijn stemming behoorlijk en het lukt me niet goed om er bovenuit te stijgen.

Huidige stemming: chagrijnig.

Chagrijning

Deze dagen heb ik honger en speelt m’n eczeem op. De ideale ingrediënten om chagrijnig te zijn…en dat ben ik dan dus ook 😉

Wel of niet monitoren van bloedwaarden?

Ik heb ervoor gekozen om mijn bloedwaarden niet te monitoren tijdens het vasten. Indien er sprake is van onderliggende gezondheidsproblematiek (zoals DMII, hart- en vaatziekten of longproblemen), dan ontkom je er niet aan. Het in de gaten houden van je bloedwaarden, hartslag, bloeddruk en zuurstof gehalte is dan essentieel. Zorg er dus voor dat er een medisch specialist is die je op de hoogte hebt gesteld van je plannen!

Indien er geen sprake is van onderliggende gezondheidsproblemen zoals beschreven, dan is de noodzaak voor het monitoren van je waarden er minder. Maakt het niet minder interessant natuurlijk! Dus als je de kans hebt om een voor- tussen- en nameting te doen van je bloedwaarden…zeker doen!

Mijn bloeddruk, gewicht en vetpercentage worden zo nu en dan opgemeten door het revalidatiecentrum waar ik onder behandeling ben. Ook zijn ze op de hoogte van mijn plan om 21 dagen te vasten.

De staat van ketose

Naast de chagrijnige stemming deze dagen, is mijn lijf ook van slag. Ik heb een hoge hartslag en voel me duizelig. Op dag drie had ik een intensieve afspraak bij de revalidatiekliniek, waarbij ik fysieke testen moest doen. Het ging wonderwel goed, maar ik moest ook mijn tijd nemen om bij te komen. De lage bloeddruk bevestigde mijn gevoel, ik zat rond de 65/110. Geen schrikbarend lage getallen, maar goed om even scherp op te zijn.

Ketose griep

Tijdens de overgang naar ketose kan je verschijnselen van de zgn. ketosegriep krijgen zoals vermoeidheid, lak aan motivatie, rusteloosheid en snel geïrriteerd.

Al deze signalen wijzen erop dat ik inmiddels de staat van ketose heb bereikt. Dit betekent dat mijn lichaam niet langer glucose als brandstof gebruikt, maar is overgestapt op het verbranden van vet. Op het moment dat je lichaam overgaat naar deze staat van ketose, kun je symptomen krijgen van de ‘ketosegriep’. Symptomen hiervan zijn onder andere vermoeidheid, lak aan motivatie, rusteloosheid en snel geïrriteerd. Vink, vink en vink!

Meer helderheid in mijn geest

Ondanks deze vervelende kwaaltjes, is er ook goed nieuws! Mijn energielevel is deze dagen redelijk goed. Ik ben de hele dag wel wat in de weer en ook mijn geest is scherp en helder. Iets wat ik lang niet zo heb ervaren. Dit is ook een effect wat door vele anderen die vasten ook wordt omschreven. Doordat er niet continue een stijging en daling in je bloedsuikerspiegel is, raak je minder vermoeid en blijf je geest helder. Fijn! Alle tijd en energie om wat schrijfwerk te verrichten.

Ik neem me vandaag voor om de komende dagen wat meer te rusten en goed om mijn waterinname te denken. Met een beetje geluk verloopt de rest van de week van een leien dakje ?

Van 6 tot 27 januari 2020 doe ik een 21-daagse watervasten. Dit om het herstel van mijn eczeem en fibromyalgie te bevorderen. Dit was een verslag van dag 3 & 4! Lees hier het verslag van dag 5?

Over de schrijver
Ik ben initiatiefnemer van Holistisch Herstel, een online platform voor iedereen die in herstel is van overbelastingsklachten. Ik werkte bijna tien jaar in het hoger onderwijs en kreeg in 2018 tijdens mijn sabbatical te maken met een burn-out en fibromyalgie. Op dat moment maakte ik een reis in m'n camper door Europa en leerde ik langzaam maar zeker de ups&downs van het herstelproces kennen. Uit deze leerweg is Holistisch Herstel ontstaan.
Reactie plaatsen