Vochtverlies | 21 dagen vasten | Dag 5
07 september 2020 
in Vasten
5 min. leestijd

Vochtverlies | 21 dagen vasten | Dag 5

Mijn lijf is nu in volledige ketose. Dat betekent dat vet nu de brandstof is die mijn lijf draaiende houdt. Logischerwijs ben ik al behoorlijk wat afgevallen. Deze kilo’s zijn niet alleen te wijden aan een vermindering van mijn vetpercentage. Het gewicht wat je de eerste dagen kwijtraakt tijdens een vasten, komt voor een groot deel door vochtverlies.

Vochtverlies tijdens vasten

Een belangrijke oorzaak van vochtverlies tijdens vasten, is dat het lichaam alle opgeslagen glycogeen om zet tot glucose. Voor elke gram glycogeen (de opgeslagen variant van glucose), slaat je lijf ook ongeveer 3 gram water op.

Omdat je lichaam de eerste dagen van de vasten de glycogeen die ligt opgeslagen in de spieren en in de lever volledig zal verbruiken, verlies je dus ook een aanzienlijke hoeveelheid vocht. Leuk misschien voor de weegschaal, maar niet voor je lijf. Drink, drink, drink… en drink!

Vasten dag 5

Door niet meer te eten, krijg je zo’n 20% minder vocht binnen. Goed drinken tijdens vasten = essentieel!

Drink zoveel je kan

Een andere reden om meer te drinken dan je gewend bent, is dat – gemiddeld bekeken – ongeveer 20% van je totale vochtconsumptie binnenkomt via eten. Er zit natuurlijk een hoop vocht in groenten, maar denk ook aan rijst, of pasta: als je dat kookt, gaat er een deel van het vocht in het product zitten. Als je niet meer eet, krijg je dit vocht dus ook niet meer binnen. Meer drinken tijdens een vasten is dus essentieel!

Oké, laatste punt over vochtverlies en daarmee het belang van extra water drinken. Door te vasten met alleen water, raak je sodium kwijt. Sodium is één van de elektrolyten die ervoor zorgt dat je lichaam vocht vasthoudt. Dit is dan ook de reden waarom sommigen ervoor kiezen om tijdens hun watervast sodium (of een ander mengsel van elektrolyten) te gebruiken. Doe dat, of drink gewoon veel.

Zelf kies ik ervoor om tijdens deze vasten niks anders dan water tot me te nemen. Andere dranken zoals koffie of thee bevatten geen calorieën, maar het zijn wel zogenaamde ‘xenobiotics’: het bevat stoffen die het lichaam niet kent. Dat betekent dat het lijf met deze stoffen aan de slag moet en daardoor impact heeft op het proces van autofagie.

Verstoorde darmflora

Ik word steeds nieuwsgieriger naar wat de uitkomst van de éénentwintig dagen zal zijn. De voornaamste reden van deze vasten is het herstel van mijn eczeem. Ik heb van kinds af aan te maken met eczeem en heb daar ook jarenlang het meest voorgeschreven middel voor gebruikt: corticosteroïden crème. Op een gegeven moment liep mijn huidprobleem zo uit de hand, dat ik continue fikse ontstekingen had door de stafylococcen bacterie. Hierdoor heb ik lange tijd antibiotica moeten gebruiken. En zo kwam ik terecht in een vicieuze cirkel: ontsteking, antibiotica, verslechtering immuunsysteem, nieuwe ontsteking, etc.

Antibiotica

Langdurig antibiotica gebruik is één van de grote boosdoeners voor het ontstaan van een slechte darmflora. Chronische pijn kan een gevolg zijn.

Fibromyalgie en de darmflora

Uiteindelijk wist ik de cirkel te doorbreken met een injectie van antibiotica. Geen pretje! En met de kennis van nu zou ik het geheel anders hebben aangepakt. Maar het gezegde ‘al doende leert men’ is er niet voor niks. Door de vele antibiotica is mijn darmflora behoorlijk verstoord geraakt.

In mijn beleving is dit dan ook een belangrijke oorzaak van mijn klachten rondom de fibromyalgie. Er wordt vanuit de wetenschap steeds vaker de link gelegd tussen een verstoorde darmflora en chronische pijn, zoals je in dit artikel kan lezen.

Visualisatie van een vitaal lijf

Eén van de dingen die me deze vasten op de been houdt, is de visualisatie van mezelf als vitaal en krachtig wezen. Steeds vaker zie ik mezelf in gedachten volledig fit voor me. Blakend van gezondheid! En ik hou van dat plaatje ? In dat plaatje hebben mijn darmen zich volledig hersteld en zijn ze in staat om de juiste stoffen door te laten in mijn bloedbaan. Mijn huid is zacht en vrij van eczeem. Mijn lichaam zonder pijn, volledig in staat vrij te bewegen… ik ben er klaar voor!

Vitaal wezen

Het helpt mij om mezelf tijdens de vasten als vitaal wezen te visualiseren. Vol kracht en energie!

Vasten = ongemak

Of het hier naartoe gaat met deze 21-daagse vasten, dat weet ik natuurlijk niet. Ik voel vertrouwen en ik geef me over aan het proces. De lichamelijke ongemakken zijn nog steeds aanwezig. Ik voel een behoorlijke honger en het eczeem blijft opvlammen. De slaap wordt ietsjes beter, maar ik heb nog geen nacht doorgeslapen. Toch vind ik dit ook het mooie van het proces: het ongemak waarmee het komt. Er is niks om me achter te verschuilen, geen eten of lekkere drankjes om mijn gevoelens mee te verdoezelen.

Stemming

Over het algemeen is mijn stemming deze dagen goed. Ik heb zin om dingen te doen, me te verdiepen in de materie en om simpelweg in deze vasten te duiken. Ik voel vertrouwen in het zelfhelende vermogen van mijn lichaam én ik vertrouw op de kennis die ik heb van mijn lichaam. Zodra ik voel dat er iets niet in de haak is, kan ik altijd ingrijpen. Maar tot nu toe lijkt alles in orde. Tegelijkertijd voel ik me wel moe en merk ik dat ik wat rustiger aan mag doen.

Dus… op naar dag zes, met een (nieuwe) poging om wat meer rust in te bouwen. Benieuwd of het lukt ?

Van 6 tot 27 januari 2020 doe ik een 21-daagse watervasten. Dit om het herstel van mijn eczeem en fibromyalgie te bevorderen. Dit was een verslag van dag 5! Lees hier het verslag van dag 6?

Over de schrijver
Ik ben initiatiefnemer van Holistisch Herstel, een online platform voor iedereen die in herstel is van overbelastingsklachten. Ik werkte bijna tien jaar in het hoger onderwijs en kreeg in 2018 tijdens mijn sabbatical te maken met een burn-out en fibromyalgie. Op dat moment maakte ik een reis in m'n camper door Europa en leerde ik langzaam maar zeker de ups&downs van het herstelproces kennen. Uit deze leerweg is Holistisch Herstel ontstaan.
Reactie plaatsen