Slapen | 21 dagen vasten | Dag 7
12 september 2020 
in Vasten
5 min. leestijd

Slapen | 21 dagen vasten | Dag 7

Het einde van de eerste week komt in zicht. Het wordt me duidelijk dat slapen en langdurig vasten geen goede combinatie is. De afgelopen nacht was weer onrustig. Ik probeer me over te geven aan het feit dat mijn nachten deze dagen slecht zijn. Ik lijd niet zozeer onder het weinig slapen en er ’s nachts tegen vechten maakt het er niet relaxter op.

Slapen tijdens een langdurige vasten

Bij intermitted fasting wordt je slaap juist positief beïnvloed. Onderzoek heeft aangetoond dat een zware maaltijd voor het slapengaan de slaapkwaliteit kan verslechteren, waardoor de slaap rustelozer en je minder fris wakker wordt. De timing van maaltijden heeft ook invloed op ons zogenoemde circadian rythm en dit ritme oefent een krachtige invloed uit op onze slaap en gezondheid. Vanuit dit perspectief bekeken, is het logisch dat deze vorm van vasten(mits je een goed eetraam aanhoudt) een positieve invloed heeft op slaap.

Slapen tijdens vasten

Vasten heeft een wisselend effect op slaap. Zo zorgt Intermitted fasting juist voor een betere slaap. maar een langdurige vasten zorgt (tijdelijk) voor een mindere slaap.

Bij langdurige vasten is dit effect helaas anders, in ieder geval tijdens de vasten. Dit ervaar ik aan den lijve deze week, want mijn slaap is nog niet echt fijn. Toch is het verbeteren van mijn slaap één van de redenen dat ik deze vasten doe. Ik heb vaak last van nachtelijk plassen, moeilijk inslapen en veel wakker tijdens de nacht. Het wordt door velen onderschreven dat zowel een langdurige vasten als intermitted fasting een positieve invloed heeft op nachtelijk plassen.

De voornaamste reden van het niet goed slapen tijdens een langdurige vasten is de honger. Deze houdt je nu eenmaal bezig en het komt en gaat wanneer het wil. Anderzijds kan een middagslaapje ook juist een fijn middel zijn tegen de honger.

Retreatcentrum voor vasten

Loren Lockman, een vastenexpert met een retreatcentrum in Costa Rica (Tanglewood) biedt retreats aan waarbij je volledig wordt begeleid in het vastenproces. Hij garandeert zelfs aan cliënten die een langdurige vasten bij hem doen: het nachtelijk plassen gaat voorbij. Dus mocht je graag onder begeleiding willen vasten en voldoende geld op je spaarrekening hebben staan (21 dagen vasten + een week hervoeden kost €3695,-)… laat me weten als je gaat!

Retreat centrum vasten

Je kan er ook voor kiezen om een langdurige vasten onder begeleiding te doen. Er zijn diverse retreatcentra die je daarbij kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld die van Loren Lockman in Costa Rica.

Mij lijkt het heel gaaf om eens naar Costa Rica af te reizen en me op deze manier onder te dompelen in het vasten. De vorm van het huidige proces is ook goed, met mezelf op mijn eigen plek. Dus als ik over een tijdje een paar duizend euro over heb, dan ga ik 🙂

De effecten tot nu toe

Na zo’n zeven dagen niet eten, voel ik op dit moment vooral een soort diepe vermoeidheid, die ik misschien beter kan omschrijven als luiheid. Mijn lichaam voelt aan als een soort dweil, maar dan wel een ontspannen dweil, die zich gewoon lekker over een bank of een bed wil draperen.

Wel een logisch gevolg, want mijn lichaam haalt de energie nu volledig uit vet (de ketose-staat). Hier gaat een behoorlijk ineffectief proces mee gemoeid, dus wat futloosheid is niet vreemd. Dit is dan ook de reden dat je lichaam pas start met ketose als er geen andere optie meer is.

IJskoud

Het is zowaar zover: ik heb het idee dat de honger licht aan het afnemen is! Zo fijn. Daarnaast had ik zelfs even het vermoeden dat mijn eczeem afneemt.

Helaas was dat van korte duur. De afgelopen week heb ik het de hele tijd koud tot op het bot en daarom sta ik twee keer per dag onder een hete douche. Het is de enige manier om weer een beetje op te warmen en het is ook gewoon een fijn moment van ontspanning. Helaas reageert mijn huid hier vandaag niet goed op, want hij vlamt weer behoorlijk op. Geduld… ?

Licht als een veertje

Over mijn pijnklachten durf ik nog niet zo veel te zeggen. Ik beweeg nu weinig, dus de peesontsteking in mijn voet houdt zich aardig goed deze dagen. Daarnaast merk is dat ik behoorlijk wat vet kwijtraak en dat daardoor mijn benen veel lichter voelen. Tijdens een fietstochtje naar de stad speelt de peesontsteking in mijn knie niet op.

Iedere dag doe ik een paar oefeningen, al moet ik eerlijk bekennen dat mijn motivatie deze dagen niet erg hoog is. Toch probeer ik me aan m’n combinatie van yoga en rekoefeningen te houden. Ik rol wat over een foamroller om m’n spieren soepel te houden. Inmiddels heb ik er een boel versleten en momenteel is dit mijn favoriet:

Voor mijn voet gebruik ik een triggerpointbal, een fijne manier om de spieren wat los te houden en het herstel van de peesontsteking (plantair facitis) te bevorderen. Ik gebruik onderstaande triggerpoint bal, maar het kan ook met een tennisbal of bijvoorbeeld een flesje met bevroren water.

 

Deze dag komt langzaam aan zijn eind en dat betekent dat de eerste week van mijn vasten er zo goed als op zit! Als de komende twee weken me net zo afgaan als de afgelopen week, dan ga ik die eindstreep wel halen. Keep you posted!

Van 6 tot 27 januari 2020 doe ik een 21-daagse watervasten. Dit om het herstel van mijn eczeem en fibromyalgie te bevorderen. Dit was een verslag van dag 7! Lees hier het verslag van dag 8 ?

Over de schrijver
Ik ben initiatiefnemer van Holistisch Herstel, een online platform voor iedereen die in herstel is van overbelastingsklachten. Ik werkte bijna tien jaar in het hoger onderwijs en kreeg in 2018 tijdens mijn sabbatical te maken met een burn-out en fibromyalgie. Op dat moment maakte ik een reis in m'n camper door Europa en leerde ik langzaam maar zeker de ups&downs van het herstelproces kennen. Uit deze leerweg is Holistisch Herstel ontstaan.
Reactie plaatsen