Vertrouwen | 21 dagen vasten | Dag 8
13 september 2020 
in Vasten
5 min. leestijd

Vertrouwen | 21 dagen vasten | Dag 8

Het is zover, de eerste week zit erop! Het was een week van ontdekken en voelen, van zoeken naar vertrouwen en van ervaren en loslaten. Daarnaast natuurlijk ook van weinig slaap en veel honger. Al met al was het vooral een week van diepe zelfzorg. Het lijf laten rusten en de tijd nemen voor bezinning.

Vertrouwen in het zelfhelende vermogen

Het moge duidelijk zijn dat allen wanneer je vertrouwen hebt in het zelfhelende vermogen van het lichaam, je de stap zet naar een langdurige vasten. Omdat wij overal en altijd voedsel voor handen hebben, is niet eten voor ons een flink uitdaging. Ver terug in de tijd was dit geheel anders. Vasten is een natuurlijk verschijnsel waar onze voorouders (zonder dat ze er bewust voor kozen) veel mee te maken hadden. Afhankelijk van de jacht en het seizoen was er al dan niet wat te eten.

Vasten zit in ons DNA

Onze voorouders vertrouwden op het principe van vasten. Zij konden ook niet anders, want er was alleen voedsel voor handen als de jacht of oogst hun gunstig gezind was.

Aangezien er sinds die tijd (lang, lang, lang geleden) weinig is veranderd in ons DNA, is ons lichaam dus prima in staat om te vasten. Deze kennis maakt dat ik een diep vertrouwen voel dat mijn lichaam dit aan kan.

Daarnaast is er nog een ander interessant principe uit de natuur van waaruit je het vasten kan bekijken.

Een ziek dier gaat vasten

Heb je wel eens gekeken wat een dier doet zodra het ziek is? Het gaat ergens liggen, op een rustige plek en geeft zich over aan de ziekte. Het stopt met eten, slaapt en rust: het zelfhelende vermogen van het lichaam krijgt op deze manier alle kans om de ziekte te verwerken. Voor mij is deze vasten niets anders: vertrouwen op deze kracht van de natuur.

Ziek dier

Een dier dat ziek is, trekt zich vaak terug en stopt tijdelijk met eten. Een natuurlijke reactie om het lichaam de kans te geven om de ziekte te verwerken.

Vanuit de wetenschap zijn er echter nog weinig echt goede studies gedaan naar vasten in deze vorm (langdurig niets eten). Er worden wel studies onder muizen gedaan en daarvan zijn de resultaten veelbelovend. Vooral op het gebied van verlaagde ontstekingswaarden kan vasten een grote impact hebben. En deze ontstekingswaarden zijn in veel gevallen de oorzaak van pijn, huidproblemen of vermoeidheid.

Het effect van intermitted fasting

Voor intermitted fasting zijn er al wel tal van studies op mensen gedaan. Ook hiervan zijn de resultaten echt veelbelovend! (Je leest er alles over in dit artikel). Denk aan de verbetering van de bloedsuikerspiegel, verlaging van het cholesterol en ook weer een verlaging van de ontstekingswaarden. Bij tal van ziektes is vasten dus echt een essentiële stap: in sommige ziekenhuizen en behandelingscentra voor DM type II is vasten ook al onderdeel van de behandeling.

De effecten na de eerste week

Vandaag stond ik op de weegschaal. Er is vier kilo van mij verdwenen. Gone with the wind! Alhoewel het afvallen niet één van de redenen is dat ik deze vasten doe, kan ik niet ontkennen dat ik er blij van word. Ik voel me licht! Mijn BMI en vetpercentage zaten krap aan binnen de marges van wat gezond is, maar het mag ook best een beetje minder zijn.

Weegschaal

Na één week volledig op water te hebben geleefd, ben ik vier kilo kwijt. Afvallen is geen doel, maar zeker wel een prettige bijkomstigheid.

Vanmorgen op de fiets voelden mijn benen heerlijk licht. Tegelijkertijd merkte ik ook dat een fietstocht een behoorlijke inspanning is. In de verte zag ik dat het stoplicht op groen sprong, dus ik trok even een sprintje. Dat had ik beter niet kunnen doen, want ik werd direct overvallen door een heftige honger (aargh).

De stemming is goed!

De rest van vandaag was eigenlijk heel fijn. Lichte vlagen van honger komen voorbij, maar het vasten houdt me niet zo bezig. Ik doe wat kleine klusjes in huis en heb fijne gedachten die ik het beste als vreugdevol kan omschrijven. Ik dans rond in de kamer en in gedachten zie ik mezelf voor me als vitaal en stralend. Deze visualisatie is krachtig en sterkt mijn vertrouwen in deze vasten.

Eczeem

Wat me wel bezighoudt – en waar ik nog niet goed los van kom – is dat mijn eczeem nog niet zichtbaar verbetert. Zo nu en dan heb ik het vermoeden dat het aan het wegtrekken is. Maar dan blijkt dat het licht er net even anders op schijnt en dat mijn handen nog steeds hevig rood zijn. Iedere avond als ik ga slapen word ik overvallen door een jeukaanval. Die kan ik niet weerstaan, dus heb ik de volgende dag weer met de wondjes daarvan te maken.

Het opvlammen van het eczeem blijft een lastig punt, want het eczeem is één van de grootste redenen van mijn vasten. Een lichte progressie zou me op moeilijke momenten kunnen motiveren.

Witte aanslag op tong

De andere fysieke signalen die mijn lichaam geeft zijn wel interessant! Zo is mijn tong bedekt met een witte aanslag. Een duidelijk signaal dat mijn lijf aan het detoxen is. Deze aanslag vormt zich ’s nachts op je tong als je aan het detoxen (in welke vorm dan ook maar) bent en is een uiting van de gifstoffen die in je lichaam zitten. Even een tongschrapertje erover heen en klaar!

Witte aanslag op tong

Door de detox van het vasten gaat het lichaam afvalstoffen uitscheiden. Eén van de manier om deze afvalstoffen kwijt te raken, is via een witte aanslag op de tong. Geen fris aanzicht, maar wel een goed teken.

Naast een witte tong voel ik ook verschillende pijntjes in mijn organen. De ene keer voel ik heel duidelijk mijn nieren, soms is het mijn milt en soms ook mijn lever. Niks ernstig of hevige pijnen, maar zeker een signaal dat ze lekker aan het werk zijn. Mijn darmen zijn compleet stil! Die hebben na het eten van mijn laatste maaltijd geen kick meer gegeven.

Op naar dag 9! Met een beetje geluk zet deze fijne dag zich morgen voort en fiets ik zo door deze 21-daagse vast…een beetje wishfull thinking gaat me heus helpen ??

Van 6 tot 27 januari 2020 doe ik een 21-daagse watervasten. Dit om het herstel van mijn eczeem en fibromyalgie te bevorderen. Dit was een verslag van dag 8! Lees hier het verslag van dag 9 ?

Over de schrijver
Ik ben initiatiefnemer van Holistisch Herstel, een online platform voor iedereen die in herstel is van overbelastingsklachten. Ik werkte bijna tien jaar in het hoger onderwijs en kreeg in 2018 tijdens mijn sabbatical te maken met een burn-out en fibromyalgie. Op dat moment maakte ik een reis in m'n camper door Europa en leerde ik langzaam maar zeker de ups&downs van het herstelproces kennen. Uit deze leerweg is Holistisch Herstel ontstaan.
Annette Wessels
Door

Annette Wessels

op 01 Jan 2020

El wat moedig. Wat krachtig. Goed blijven visualiseren. Elke dag een klachten ombuigen. Hou vol tot het gaatje. Creeer een gezonde toekomst in liefde.

Loes
Door

Loes

op 20 Jan 2020

Ben zo trots op jou El! Gewoon BAM! En scheelt lekker in de weekboodschappen hè;)

Reactie plaatsen