Wisselingen in je bloedsuikerspiegel treden op wanneer je bloedsuikerspiegel stijgt en vervolgens weer flink daalt nadat je gegeten hebt. Op korte termijn kan dit dufheid en honger veroorzaken. Na verloop van tijd kan je lichaam de bloedsuikerspiegel mogelijk niet meer effectief verlagen, wat kan leiden tot diabetes type 2.
Pieken in je bloedsuikerspiegel kunnen er ook voor zorgen dat je bloedvaten verharden en smaller worden, wat kan leiden tot een hartaanval of beroerte. Dit artikel behandelt 8 eenvoudige dingen die je kan doen om pieken in de bloedsuikerspiegel te voorkomen.
Tip #1: Eet weinig koolhydraten
Koolhydraten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt. Als je koolhydraten eet, worden ze afgebroken tot eenvoudige suikers. Die suikers komen vervolgens in de bloedbaan terecht. Naarmate je bloedsuikerspiegel stijgt, geeft je alvleesklier een hormoon af dat insuline wordt genoemd. Insuline zorgt ervoor dat suiker uit het bloed wordt opgenomen. Hierdoor daalt je bloedsuikerspiegel.
Vele onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van weinig koolhydraten kan helpen bij het voorkomen van pieken in de bloedsuikerspiegel (1, 2, 3, 4). Zorg er daarom voor dat je zo weinig mogelijk (lees: liefst geen) producten eet met geraffineerde suikers. Geraffineerde koolhydraten zijn ontdaan van bijna alle voedingsstoffen, vitamines, mineralen en vezels. Van geraffineerde koolhydraten wordt gezegd dat ze een hoge glycemische index hebben omdat ze heel gemakkelijk en snel door het lichaam worden verteerd. Dit leidt tot pieken in de bloedsuikerspiegel.
Tip #2: Probeer te zorgen voor een gezond gewicht
Overgewicht of obesitas kan je lichaam ongevoelig voor insuline maken. Daardoor wordt het lastiger om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Dit kan leiden tot pieken in de bloedsuikerspiegel en daarmee een hoger risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. De precieze manier waarop het werkt, is nog onduidelijk, maar er is bewijs dat obesitas in verband brengt met insulineresistentie en de ontwikkeling van diabetes type 2 (5, 6).
Aan de andere kant is aangetoond dat gewichtsverlies de bloedsuikerspiegel verbetert. In een onderzoek onder mensen zonder diabetes bleek door gewichtsverlies de incidentie van diabetes type 2 met 58% te verminderen (7). Ook lijkt intermittent vasten een positief effect te hebben op zowel het gewicht als op metabole waarden, zoals de bloedsuikerspiegel (8).
Tip #3: Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
Tip #5: Drink voldoende water
Niet genoeg water drinken kan leiden tot pieken in de bloedsuikerspiegel. Als je uitgedroogd bent, maakt je lichaam een hormoon aan dat vasopressine wordt genoemd. Vasopressine stimuleert je nieren om vocht vast te houden en voorkomt dat het lichaam overtollige suiker uit uw urine wegspoelt. Het zorgt er ook voor dat uw lever meer suiker in het bloed afgeeft.
Een studie onder 3615 mensen ontdekte dat degenen die ongeveer 1 liter water per dag dronken 21% minder kans hadden op het ontwikkelen van een hoge bloedsuikerspiegel dan degenen die ongeveer een halve liter water of minder per dag dronken (11) ). Uit een langetermijnonderzoek onder 4.742 mensen in Zweden bleek dat een toename van vasopressine in het bloed in 12,6 jaar verband hield met een toename van insulineresistentie en type 2 diabetes (12).
Hoeveel water je moet drinken, hangt echt af van het individu. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je drinkt zodra je dorst hebt. Verhoog je waterinname tijdens warm weer of tijdens het sporten. Houd het bij water in plaats van suikerhoudend sap of frisdrank, aangezien het suikergehalte in deze dranken zal leiden tot pieken in de bloedsuikerspiegel.
Alcoholische dranken bevatten vaak veel toegevoegde suikers. Dit geldt met name voor mixdrankjes en cocktails, die tot wel 30 gram suiker per portie kunnen bevatten. De suiker in alcoholische dranken veroorzaakt bloedsuikerpieken op dezelfde manier als toegevoegde suikers in voedsel. Daarbij hebben de meeste alcoholische dranken hebben ook weinig of geen voedingswaarde.
Net als bij toegevoegde suikers zijn het in feite lege calorieën. Bovendien kan zwaar drinken na verloop van tijd de werkzaamheid van insuline verminderen, wat leidt tot een hoge bloedsuikerspiegel en uiteindelijk kan leiden tot diabetes type 2 (29).
Zo nu en dan een glas alcohol kan op de lange termijn geen kwaad en er zijn zelfs studies gedaan waarin wordt beweerd dat een beperkte inname van alcohol een beschermend effect kan hebben op het insulinegehalte. Neem ten aanzien van alcohol de aloude leus in acht: drink met mate.
In het kort
Eenvoudige veranderingen in je voedingspatroon, zoals een koolhydraatarme en vezelrijke voeding én het vermijden van toegevoegde suikers en geraffineerde granen, kunnen je helpen pieken in de bloedsuikerspiegel te voorkomen.
Regelmatig sporten, een gezond gewicht behouden en veel water drinken kan ook extra voordelen voor uw gezondheid hebben, naast het helpen beheersen van je bloedsuikerspiegel. Dat gezegd hebbende, als je een medische aandoening hebt of medicijnen gebruikt, neem dan contact op met je arts voordat je wijzigingen in je voedingspatroon aanbrengt.
Over het algemeen geldt dat voor de meeste mensen het naleven van deze eenvoudige veranderingen in hun voedingspatroon en levensstijl een uitstekende manier om het risico op het ontwikkelen van insulineresistentie of diabetes type 2 te verlagen.