Angst | 21 dagen vasten | Dag 13
22 september 2020 
in Vasten
5 min. leestijd

Angst | 21 dagen vasten | Dag 13

Dit is een bar slechte dag. Het lijkt alsof de vasten zich tot nu toe heeft opgebouwd tot deze dag, om me nu compleet tot stilstand te brengen. Er borrelt angst omhoog. Ben ik te ver gegaan met 12 dagen niet eten? Waar ik gister na een paar uurtjes bedrust mijn draai wel weer kon vinden en de hoofdpijn me met rust liet, daar kan ik vandaag niks anders dan me volledig overgeven aan de fysieke ongemakken.

De angst voor een heftige detox

Een vasten gaat samen met detox, oftewel ontgiften. Het proces van ontgiften komt op gang zodra het lichaam overgaat op vetverbranding. Vet kun je zien als de opslagplaats van het lichaam: alles wat het niet kan gebruiken voor bepaalde processen en wat het lichaam ook niet uitscheidt, wordt opgeslagen in de vetcellen. Zodra je gaat vasten en terechtkomt in de staat van ketose, gaat je lichaam vet verbranden.

Bij deze verbranding komen alle opgeslagen stoffen vrij, dus ook toxines. Al deze toxines komen weer vrij in de bloedbaan en het lichaam gaat op zoek naar een manier om ze nu alsnog uit te scheiden. Dit kan een behoorlijk oncomfortabel proces zijn dat flink wat ongemakken met zich meebrengt. Het feit dat je aan het vasten bent, kan je sowieso al wat misselijk of op andere wijze onwel laten voelen. Deze detox maakt dat in feite alleen maar erger.

Het gevaar van detox-symptomen schuilt in dat àlle ongemakken tijdens een vasten in verband worden gebracht met de detox. Hierdoor ontstaat een blinde vlek voor signalen die wellicht onderdeel zijn van een groter probleem.

Is dit mijn detox of is er echt iets aan de hand?

Ik voel me ellendig. De hoofdpijn begint in de holtes van mijn neus en trekt door naar de voorkant van mijn hoofd. Het voelt alsof ik griep heb, mijn keel doet zeer en zo nu en dan word ik overvallen door vlagen van misselijkheid. En hierin schuilt het gevaar van de vasten: het lukt me nu niet onderscheid te maken tussen detox-symptomen en symptomen waar ik wellicht naar moet handelen.

In dit artikel vertel ik je meer over de keerzijde van een langdurige vasten.

Detox bij vasten

Ondanks deze grieperige staat, kost het me in het begin van de dag de grootste moeite om in mijn bed te blijven liggen. Mijn hoofd heeft bedacht dat ik nu over de helft van de vasten ben en dat het tijd is voor meer energie. Dat het mooi is als er wat uit mijn handen komt, dat ik de vruchten van het vasten ga plukken.

Tot drie keer toe hijs ik mezelf uit bed om vanuit mijn luie stoel wat werk te verrichten. Het lukt niet. Ik voel me ziek, ziek zoals ik me in jaren niet heb gevoeld. Zal dit dan de echte detox zijn? Het moment dat zo lang opgeslagen toxinen het lijf verlaten? Of, en die angst overvalt me in de middag, ben ik een grens overschreden?

Angst om te sterven

Een paar van de uren die ik op bed lig, zijn angstig. Niet zozeer omdat ik er lichamelijk zo slecht aan toe ben, maar meer omdat mijn geest een loopje met me neemt. Het is niet zo dat ik op dat moment bang ben om te sterven, maar toch voel ik de angst om dood te gaan. Op sommige momenten voel ik me wiebelig en – wederom – lichamelijk voel ik heus dat ik niet neer zal vallen.

Toch voel ik de angst om buitenwesten te raken. Al deze angsten, al deze gedachten, ze speelden zich af in mijn hoofd. Er was geen sprake van ècht gevaar, het was slechts mijn geest die het daar, terwijl ik kalmpjes lag te herstellen in mijn bed, van me overnam.

Angst tijdens vasten

Terug naar de basis: ademhalingsoefeningen

Inmiddels had ik het besluit genomen om de rest van de dag mijn bed niet meer uit te komen. Ik had wat kaarsjes aangestoken in mijn slaapkamer, een wierookstokje brandde en een zacht pianomuziekje verwarmde de achtergrond. Zoals een paar keer eerder tijdens deze 21-daagse watervasten, zijn het de Wim Hof-ademhalingsoefeningen die me kalmeren.

Vanuit een foetushouding begon ik traag met een diepe ademhaling. Mijn gedachten verdwenen langzaam maar zeker naar de achtergrond en mijn innerlijke wereld betrad het toneel. Ik ging op mijn rug in bed liggen en gaf me volledig over aan de ademhalingsoefeningen. Hoe lang het heeft geduurd weet ik niet, maar na de oefeningen voelde ik me kalm en goed genoeg om een boek te gaan lezen.

Doel en weg zijn één

Kalmeren door ademhalingsoefeningen

Eén van de eerste zinnen die ik las in het boek was ‘doel en weg zijn één’. Raak. In dit proces is het zó mooi om vanuit deze Boeddhistische wijsheid te leven, maar tegelijkertijd zó lastig. Het vasten komt met behoorlijk veel ongemakken, zowel fysiek als mentaal en ik denk dat we als mensen gewend zijn om deze ongemakken zo snel mogelijk weg te willen poetsen.

Terwijl juist in het doorleven van het ongemak waardevolle lessen zitten. Vandaag kon ik geen kant op. Een pijnstiller was geen optie, dus moest ik door mijn ongemak. En wat gebeurde er? Het ging voorbij. Alles gaat voorbij. Alles gaat voorbij, dus waarom zou je niet meer stilstaan bij datgene wat er op dat moment is?

Van 6 tot 27 januari 2020 doe ik een 21-daagse watervasten. Dit om het herstel van mijn eczeem en fibromyalgie te bevorderen. Dit was een verslag van dag 13! Hier lees je het verslag van dag 14 & 15?

Over de schrijver
Ik ben initiatiefnemer van Holistisch Herstel, een online platform voor iedereen die in herstel is van overbelastingsklachten. Ik werkte bijna tien jaar in het hoger onderwijs en kreeg in 2018 tijdens mijn sabbatical te maken met een burn-out en fibromyalgie. Op dat moment maakte ik een reis in m'n camper door Europa en leerde ik langzaam maar zeker de ups&downs van het herstelproces kennen. Uit deze leerweg is Holistisch Herstel ontstaan.
Reactie plaatsen