Elektrolyten | 21 dagen vasten | Dag 12
20 september 2020 
in Vasten
5 min. leestijd

Elektrolyten | 21 dagen vasten | Dag 12

Vandaag word ik overvallen door angst. Ik voel me niet goed en er bestaat een kans dat ik een tekort aan elektrolyten heb. Een hevige hoofdpijn maakt dat ik de hele ochtend alleen maar in bed kan liggen met mijn ogen dicht. Alhoewel ik deze dag op de helft van mijn vasten zit en ik vooraf dacht dat dit als een mijlpaal zou voelen, lukt het me niet om mijn bed uit te komen. Het zijn gekke uren en ik voel een lichte angst opkomen.

Te kort aan elektrolyten

Wat nu als ik te ver ben gegaan? Wat als mijn lichaam nu aangeeft dat het genoeg is geweest? Ik wil nog niet stoppen, maar de afspraak met mezelf is helder: bij lichamelijke ongemakken die echt niet goed voelen, stop ik. Omdat ik niet eerder een 21-daagse watervasten heb gedaan, vind ik het moeilijk om in te schatten wanneer ik een grens ben overschreden. Hoe weet ik welke signalen horen bij de detox en welke signalen juist een teken zijn dat het niet goed met me gaat?

Ondertussen merk ik ook dat ik me lichtelijk uitgedroogd voel. Mijn tong voelt aan als schuurpapier. Ondanks dat ik iedere dag zeker twee liter water drink, bereik ik nu toch deze status. Ik ben direct extra gaan drinken, maar eigenlijk verlaat het vocht mijn lichaam net zo hard als dat het erin gaat. Om de haverklap zit ik op het toilet. Daarom besluit ik om toch maar wat informatie op te gaan zoeken over elektrolyten.

Elektrolyten

Wat zijn elektrolyten?

Elektrolyten zijn chemicaliën die elektriciteit geleiden wanneer ze met water worden gemengd. Ze helpen bij de optimale werking van specifieke lichaamsfuncties. Zo reguleren ze de zenuw- en spierfunctie, hydrateren het lichaam en brengen de zuurgraad en druk in het bloed in evenwicht. Tevens helpen ze beschadigd weefsel weer op te bouwen. De spieren en neuronen worden soms de “elektrische weefsels” van het lichaam genoemd.

Veel dingen kunnen ervoor zorgen dat je teveel elektrolyten uitscheidt: zweten, te veel water drinken, braken, diarree, koolhydraatarme diëten en – ja – ook vasten. Door het verlies van teveel elektrolyten, kun je verschillende klachten krijgen (zoals hoofdpijn, misselijkheid en spierkrampen). Ik besluit daarom op dit punt dat het tijd is om mezelf te gaan ondersteunen met een goed product. Na wat onderzoek kies ik voor onderstaand product van vitals. Een paar keer per dag wat druppels toevoegen aan m’n glas water moet weer orde op zaken stellen.

Elektrolyten helpen bij de optimale werking van belangrijke lichaamsfuncties. Tijdens vasten bestaat er een risico dat je teveel elektrolyten verliest.

Veilig vasten

Na deze zoektocht en het verhelderen van de oorzaak besluit ik een stuk te gaan fietsen. En dat was een fijne beslissing. Ondanks dat mijn hoofd het zwaar heeft, is het heerlijk om even buiten te zijn. En het fijne van deze fietstocht is wederom dat mijn benen zo licht als veertjes voelen. Het is zo’n mooi gevoel! En tegenstrijdig met de dag van gister, waar mijn hoofd en geest het juist makkelijker hadden en mijn lijf het zwaarder. Deze vasten is echt een reis en ik besef opnieuw dat ik iets heel moois voor mijn lijf aan het doen ben. 

Ook werd het me dag het me duidelijk dat je het tijdens zo’n 21-daagse watervasten echt belangrijk is om je hoofd erbij te houden. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: zorg dat je in goed contact staat met je lijf en dat je de tijd neemt om te voelen wat er gaande is. Zeker als je niet onder medische begeleiding een dergelijk vasten uitvoert, is het essentieel om goed vinger aan de pols te houden. Ben je er niet zeker van of je de vasten op een veilige manier uitvoert? Lees dan dit artikel eens door.

Mijn proces van vallen en opstaan

Op de terugweg rijdt er een busje op het fietspad die een auto uit het gras probeert te trekken. Ik besluit ze wat ruimte te geven en verplaats mezelf even naar de stoep. Dit ging wat minder soepel dan hoe ik het in mijn hoofd voor me zag. Voordat ik het wist lag ik met mijn fiets op de stoep, in plaats van dat ik er licht als een veertje overheen fietste. Ach, herstel gaat met vallen en opstaan. Vandaag ietwat letterlijk.

Fietspad

De rest van de dag gaan de beentjes weer omhoog en doe ik vrij weinig. Een lichte hoofdpijn is nog steeds aanwezig. Ik drink meer dan de afgelopen dagen, zo’n drie liter vandaag. Status van het eczeem is hetzelfde. Ik geloof dat ik me er bij neer ga leggen dat het eczeem deze vasten helemaal gaat opklaren. Deze detox is een belangrijke stap in mijn verdere herstel, maar inmiddels weet ik: na deze is er ook nog zeker een weg te gaan.

Deze vasten is een belangrijke stap in mijn herstelproces. Wil je ook de volgende stap maken in jouw proces en een vasten starten? In dit artikel geef ik je mijn tips & trics voor de start van een veilige en succesvolle vasten.

Van 6 tot 27 januari 2020 doe ik een 21-daagse watervasten. Dit om het herstel van mijn eczeem en fibromyalgie te bevorderen. Dit was een verslag van dag 12! Hier lees je het verslag van dag 13?

Over de schrijver
Ik ben initiatiefnemer van Holistisch Herstel, een online platform voor iedereen die in herstel is van overbelastingsklachten. Ik werkte bijna tien jaar in het hoger onderwijs en kreeg in 2018 tijdens mijn sabbatical te maken met een burn-out en fibromyalgie. Op dat moment maakte ik een reis in m'n camper door Europa en leerde ik langzaam maar zeker de ups&downs van het herstelproces kennen. Uit deze leerweg is Holistisch Herstel ontstaan.
Reactie plaatsen