Energie | 21 dagen vasten | Dag 10
15 september 2020 
in Vasten
5 min. leestijd

Energie | 21 dagen vasten | Dag 10

Dag tien van deze 21-daagse vasten begint met een levendige energie. Om half zes wakker was ik al wakker en kon ik de slaap niet meer vatten. Het voelde alsof ik wakker werd met het ritme van de natuur. Ik voelde vooral een heldere energie in m’n hoofd: het lijf liep nog wat achter. Het bleek een voorbode te zijn voor de rest van de dag.

Een heldere geest vol energie

Het gevoel van deze dag is dubbel: aan de ene kant heb ik een heldere geest en stroomt er een fijne energie door mijn hoofd. Het lijf daarentegen voelt zwak. Dus besluit ik na de ontspannen start van de dag het mezelf toe te staan opnieuw in slaap te vallen. Een lichte hoofdpijn en wat vlagen van misselijkheid houden me uit een diepe slaap, maar ondanks dat heb ik nog heerlijk gedut tot een uur of elf.

Rijk is niet diegene die meer heeft, maar diegene die het minst nodig heeft

– Lenka Pitrmanova –

Eén van de grote voordelen van een vasten is dat het een positief effect heeft op je emotionele wereld. Doordat je jezelf onthoudt van zoiets belangrijks als eten èn ervaart dat je dit kan, dat je lijf en geest nog steeds goed blijven functioneren, voel je je sterk. Los van de honger en de emotionele uitdagingen, wordt je overvallen door een golf van energie en kracht.

Energie

Vasten vergroot je zelfvertrouwen

Veel van wat je denkt nodigt te hebben (aan eten, spullen, materieel… bedenk het maar) is niet wezenlijk en brengt vaak meer onrust dan dat het rust geeft. Jezelf blootstellen aan een vasten leert je ervaren dat de oneliner less is more daadwerkelijk waarheid is. Minder of tijdelijk niet eten geeft energie. Het geeft een bepaalde mate van zelfcontrole en onafhankelijkheid. En daarmee gaat een weldadig gevoel van vrijheid gepaard.

Tevens ervaar ik een vergoot zelfvertrouwen vandaag. Ik heb mezelf losgekoppeld van het direct reageren op een hongerprikkel en dat voedt het vertrouwen in mezelf. Ik ben degene die bepaalt, niet mijn hormonen. Ik besef me dat er een gevaar kan schuilen in dit gevoel, zeker wanneer je in je leven op zoek bent naar een bepaalde vorm van controle. Ik betrap mezelf nog niet op obsessioneel handelen, maar ik kan me wel voorstellen dat vasten dit kan ontlokken.

Meer lezen over de keerzijde van vasten? Dit artikel kan je nieuwe inzichten geven.

Vasten geeft vrijheid

Mijn geest is vandaag ontspannen. Ik heb zin om het één en ander voor de blog uit te werken en om me verder te verdiepen in de materie van het vasten. Dat is dan ook waar ik me het grootste deel van de dag mee bezig hou. Mijn lijf voelt vermoeid aan en elke stap die ik zet lijkt er één te veel. Ik kan me er helemaal aan overgeven en kruip het grootste deel van de dag weg onder mijn dekentje. Op YouTube kijk ik wat filmpjes over de effecten van vasten en ik lees enige wetenschappelijke artikelen over dit thema. Goed nieuws! Want ook de wetenschap onderschrijft de vele gezondheidsvoordelen van vasten.

Stel jezelf nederig op en wees een leerling

Tijdens de voorbereiding van deze vasten en in het proces zelf ga ik met name af op de ervaringen van anderen die ik lees en zie op het internet. Ik vind het belangrijk om deze vasten op een verantwoorde manier te doen. Omdat de onderzoeken in de wetenschap naar de effecten van langdurige vasten zich voornamelijk op dieren richten, kan ik niet met zekerheid zeggen dat dit een veilig en verantwoord proces is.

De reguliere zorg zal daarom altijd (totdat er een gedegen wetenschappelijke basis ligt) terughoudend zijn over langdurige vasten. Ik begrijp dat. Maar: ik laat me er niet door weerhouden. Zoals met de meeste alternatieve therapieën die lastig te vangen zijn door de wetenschap, is het simpelweg een kwestie van learning by doing. Ben je van plan een langdurige vasten aan te gaan? Stel jezelf dan op als een leerling. Heb een open houding, lees over de ervaringen van anderen en luister.

Wees een leerling

Luister naar ervaringsdeskundigen, maar ook naar relevante anderen, zoals een arts of een bezorgde naaste. Luister en wees nederig. Uiteindelijk is het allerbelangrijkste aspect in dit proces dat je leert luisteren naar je eigen stem. Hoe voelt het, hoe reageert het, wat gaat goed en waar ligt jouw grens?

Voor mij zijn de ervaringen van anderen die een dergelijk proces hebben doorlopen me net zoveel waard zijn als de artikelen die ik lees geschreven door de wetenschap. Dit is tevens de reden dat ik mijn proces zo uitgebreid deel: zodat jij mijn ervaring mee kan nemen in jouw proces.

Neem de tijd voor zelfonderzoek

Deze tiende dag was een fijne dag met een heldere energie. Deze wist ik goed te gebruiken voor het verrichten van wat schrijfwerk. Naast deze blog schrijf ik ook iedere dag in mijn journal. Iets wat je jezelf niet mag ontzeggen in zo’n bijzondere fase als deze. Gun jezelf iedere dag even de tijd om wat te schrijven, te krabbelen en misschien zelfs lekker te tekenen. Door een vasten kom je in contact met je pure gevoelens en emoties. Het is een verrijking om de tijd en ruimte te nemen om naar jezelf te kijken. Geloof mij, je krijgt er innerlijke rust en emotionele stabiliteit voor terug!

Hoofdpijn en misselijk

Aan het einde van deze dag bleek dat mijn lijf echt leeg was. Ik kreeg hoofdpijn en werd misselijk, iets wat er in de ochtend ook al even was. Dus helaas, de mooie energie waar ik de hele dag van heb kunnen genieten, is voor nu wel echt even op. Dus… beentjes omhoog, ogen dicht en een fijn muziekje. Dat helpt altijd.

Van 6 tot 27 januari 2020 doe ik een 21-daagse watervasten. Dit om het herstel van mijn eczeem en fibromyalgie te bevorderen. Dit was een verslag van dag 10! Hier lees je het verslag van dag 11 ?

Over de schrijver
Ik ben initiatiefnemer van Holistisch Herstel, een online platform voor iedereen die in herstel is van overbelastingsklachten. Ik werkte bijna tien jaar in het hoger onderwijs en kreeg in 2018 tijdens mijn sabbatical te maken met een burn-out en fibromyalgie. Op dat moment maakte ik een reis in m'n camper door Europa en leerde ik langzaam maar zeker de ups&downs van het herstelproces kennen. Uit deze leerweg is Holistisch Herstel ontstaan.
Reactie plaatsen